Oud-Charlois
Vergelijk 2014 met
Het vroegere dorp Charlois vormt de sfeervolle historische kern van de wijk Oud-Charlois. De wijk wordt begrensd door de Nieuwe Maas in het noorden, de Dorpsweg in het oosten, de Kromme Zandweg in het zuiden en de Waalhaven in het westen.
De karakteristieke dorpskern is nog steeds de spil waar het leven in Oud-Charlois om draait. De historische bebouwing aan de Charloisse Kerksingel, Kaatsbaan en Zuidhoek verleent het gebied sfeer. De historische uitstraling is rond 2011 nog versterkt met nieuwe bestrating en bijpassend straatmeubilair. De buurten rond het historisch hart hebben een grootstedelijk karakter en bijbehorende problematiek.
Historie Oud-Charlois
1462 wordt gezien als stichtingsjaar van Charlois. Toen liet leenheer Karel de Stoute bij akte vastleggen dat het gebied Charollais zou heten en dat er een kerk gebouwd moest worden gewijd aan Sint Clemens. Rond deze kerk groeide het agrarische dorp Charlois, dat in 1895 door Rotterdam werd geannexeerd ter uitbreiding van de havenactiviteiten op de zuidoever. Rond het dorp verrees de huidige stadswijk. Tot de wijk behoort ook het Dokhavengebied, waar de bouw van een rioolwaterzuivering in de gedempte Dokhaven is gecombineerd met woningbouw en een wijkpark.
De bewoners van Oud-Charlois
De kracht van Oud-Charlois zit in de karaktervolle en groene omgeving én in de bevlogen bewoners. Tegenwoordig is de wijk thuishaven voor meer dan 150 kunstenaars en creatieve ondernemers. De wijk telt veel actieve bewonersgroepen die zich inzetten voor hun medebewoners en voor verbeteringen in de wijk. Zij nemen het initiatief voor grote en kleine evenementen rond de Oude Kerk, zoals Bazar Bizar, Kunstweekend Charlois en het Blommenfesteijn.
De voorzieningen in Oud-Charlois
Het winkelaanbod in Oud-Charlois concentreert zich aan de Wolphaertsbocht, Katendrechtse Lagedijk en Boergoensestraat. Er zijn vier basisscholen. Oud-Charlois telt vijf scholen voor voortgezet onderwijs, die leerlingen trekken uit heel Rotterdam-Zuid. In wijkgebouw Oud-Charlois worden cursussen en diverse activiteiten georganiseerd en er is een bibliotheek gevestigd. Er zijn twee wijkparken: het Dokhavenpark en het Karel de Stouteplantsoen.
- definitieaantal inwoners
- 2013
- 13.087
- definitieaantal huishoudens
- 2013
- 6.545
- definitieaantal woningen
- 2013
- 6.584
- definitieaantal werkzame personen
- 2013
- 2.858
Aantal inwoners
Definitie:
aantal inwoners.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
Aantal huishoudens
Definitie: aantal huishoudens
Aantal woningen
Definitie: aantal woningen
Aantal werkzame personen
Definitie:
aantal werkzame personen
Contextindicatoren (type-2)
Functioneel gemengde (centrum)wijken
De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.
Compacte stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.
Groenere stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.
Groene buitenwijken
Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.
Oude dorpen en gouden randen
Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.
% personen van 65 jaar en ouder
Definitie:
percentage personen van 65 jaar en ouder.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% paar met kind(eren)
Definitie:
percentage paar met kind(eren).
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% huishoudinkomen laag
Definitie:
percentage huishoudinkomen laag. Laag inkomen betreft huishoudensinkomens in de onderste 40 procent van de inkomensverdeling van Nederland.
Bron: RIO (CBS); bewerking OBI. Peildatum 2011.
% bouwjaar tot 1945
Definitie:
percentage woningen met een bouwjaar tot 1945.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.
% meergezins met lift
Definitie:
percentage meergezinswoningen met lift.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.