Pendrecht

Vergelijk 2014 met

Pendrecht is een naoorlogse wijk aan de zuidrand van Rotterdam. De wijk wordt begrensd door de Groene Kruisweg in het westen, de Oldegaarde in het noorden, de Zuiderparkweg in het oosten en het Havenspoorpad in het zuiden.
Door de ruime opzet, brede straten en groene karakter wordt Pendrecht ook wel één van de Zuidelijke Tuinsteden genoemd. De laatste jaren zijn in delen van de wijk veel verouderde en kleine woningen vervangen door ruim opgezette nieuwbouw, zoals in de Zierikzeebuurt en Herkingenbuurt. Eind 2008 is in Pendrecht-Zuid een start gemaakt met de nieuwbouw van eengezinswoningen, seniorenflats en appartementen, bedoeld voor een mix van gezinnen, ouderen en starters.

Historie

Vanwege de woningnood werden na de oorlog in hoog tempo nieuwe woonwijken gebouwd, waaronder Pendrecht. De wijk valt op door zijn opbouw, geesteskind van stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese. Hierbij vormen hoog- en laagbouw rond een gemeenschappelijke tuin een ‘stempel’, dat in de hele wijk wordt herhaald. De bouw van de wijk startte in 1953. Daarom zijn alle straten vernoemd naar dorpen die getroffen zijn door de Watersnoodramp.

De bewoners

Pendrecht heeft bijna 13.000 inwoners. Met meer dan 20% aan 0 t/m 14 jarigen is de wijk kinderrijk. Een relatief groot aandeel van de huishoudens bestaat dan ook uit (eenouder-) gezinnen. In Pendrecht wonen relatief veel mensen met een migratieachtergrond. Bijzonder in de wijk is de Pendrecht Universiteit, waarin wijkbewoners hun kennis over de wijk graag delen met politici en professionals.

De voorzieningen

Plein 1953 in het midden van de wijk is het ‘winkelhart’ van Pendrecht; hier kan men terecht voor de dagelijkse boodschappen. De wijk telt vier basisscholen. In de afgelopen jaren is geïnvesteerd in kindvriendelijke routes door de wijk. Aan de randen van Pendrecht zijn veel sportvoorzieningen. Met het Zuiderpark als ‘achtertuin’ heeft Pendrecht op loopafstand een gebied waar men kan spelen, sporten en recreëren.

Aantal inwoners

Definitie:
aantal inwoners.

Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.

Aantal huishoudens

Definitie: aantal huishoudens

Aantal woningen

Definitie: aantal woningen

Aantal werkzame personen

Definitie:
aantal werkzame personen

Contextindicatoren (type-4)

Functioneel gemengde (centrum)wijken

De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.

Compacte stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.

Groenere stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.

Groene buitenwijken

Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.

Oude dorpen en gouden randen

Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.

definitie

% personen van 65 jaar en ouder

Definitie:
percentage personen van 65 jaar en ouder.

Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.


definitie

% paar met kind(eren)

Definitie:
percentage paar met kind(eren).

Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.


definitie

% huishoudinkomen midden

Definitie:
percentage huishoudinkomen midden. Midden inkomen betreft huishoudensinkomens in de middelste 40 procent van de inkomensverdeling van Nederland.

Bron: RIO (CBS); bewerking OBI. Peildatum 2012.


definitie

% koopwoning

Definitie:
percentage koopwoningen.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.


definitie

% eengezinswoning

Definitie:
percentage eengezinswoning.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.


definitie

% m2 objecten met woonfunctie

Definitie:
percentage m2 objecten met woonfunctie.

Bron: BAG; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.