Bospolder
Vergelijk 2014 met
Bospolder is een echte stadswijk waar bewoners van diverse pluimage een nieuwe of gerenoveerde woning hebben gevonden. De levendige Schiedamseweg begrenst de wijk in het noorden. Via de Hudsonstraat aan de zuidkant genieten jong en oud van het Dakpark.
Het Dakpark is een ‘park op het dak’ van een winkelboulevard en maar liefst een kilometer lang. Het park is de kroon op de vernieuwing van Bospolder, waar veel oude woningen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Een echte blikvanger is het wooncomplex Le Medi: een uniek ontwerp dat fraai symbool staat voor de integratie van bewoners en leefstijlen.
Historisch karakter
Bospolder is gebouwd tussen 1910 en 1930. Het was een gezellige arbeiderswijk die, tot wanhoop van bewoners, verpauperde in de jaren negentig. De wijk is grondig vernieuwd en nu een plek waar Rotterdammers met verschillende leefstijlen zij aan zij wonen. Bospolder heeft een andere uitstraling gekregen maar het historisch karakter behouden. Markante gevels en pandjes uit de jaren twintig zijn zoveel mogelijk in originele staat hersteld.
De bewoners
Bospolder is een echte woonwijk met relatief veel kinderen. In Bospolder wonen circa 7.300 inwoners. Je leert de wijk het best kennen als je door de straten wandelt, de winkels ingaat en een praatje maakt met mensen.
Voorzieningen
In Bospolder vind je naast alle gebruikelijke voorzieningen als scholen en supermarkten ook de vele winkels vol wereldse invloeden van de bekende Schiedamseweg. Bospolder heeft met het nabijgelegen Historisch Delfshaven een prachtig wandelgebied met romantische restaurantjes en gezellige cafés. En met metro, tram, bus of op de fiets zit je zo in het centrum van de stad.
- definitieaantal inwoners
- 2013
- 7.255
- definitieaantal huishoudens
- 2013
- 3.389
- definitieaantal woningen
- 2013
- 3.167
- definitieaantal werkzame personen
- 2013
- 876
Aantal inwoners
Definitie:
aantal inwoners.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
Aantal huishoudens
Definitie: aantal huishoudens
Aantal woningen
Definitie: aantal woningen
Aantal werkzame personen
Definitie:
aantal werkzame personen
Contextindicatoren (type-2)
Functioneel gemengde (centrum)wijken
De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.
Compacte stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.
Groenere stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.
Groene buitenwijken
Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.
Oude dorpen en gouden randen
Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.
% personen van 65 jaar en ouder
Definitie:
percentage personen van 65 jaar en ouder.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% paar met kind(eren)
Definitie:
percentage paar met kind(eren).
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% huishoudinkomen laag
Definitie:
percentage huishoudinkomen laag. Laag inkomen betreft huishoudensinkomens in de onderste 40 procent van de inkomensverdeling van Nederland.
Bron: RIO (CBS); bewerking OBI. Peildatum 2011.
% bouwjaar tot 1945
Definitie:
percentage woningen met een bouwjaar tot 1945.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.
% meergezins met lift
Definitie:
percentage meergezinswoningen met lift.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.