Tussendijken
Vergelijk 2014 met
Tussendijken, vaak in een adem genoemd met Bospolder, vormt het gevoelsmatige hart van Rotterdam Delfshaven. De bekende winkelstraat Schiedamseweg ligt aan de zuidkant van Tussendijken, in het noorden verbindt de Mathenesserweg de wijk met Schiedam.
De oostgrens van Tussendijken is een verhaal apart. Hier ligt de Mathenesserdijk, met woonblokken die uitkijken op de Delfshavense Schie. Bewoners van ‘de dijk’, zoals Tussendijkers zeggen, zien elke dag de binnenvaartschepen langs hun woning varen, heen en weer tussen de Nieuwe Maas en Overschie of Delft.
Historie
De geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten in Tussendijken. Het hart van de wijk is op 31 maart 1943 bij vergissing gebombardeerd door de geallieerden. Jaarlijks vindt hier een herdenking plaats op 4 mei. Door het bombardement ontstond een lege plek in de wijk, die na de Tweede Wereldoorlog als Park 1943 en Visserijplein werd ingericht. Een monument in het Park 1943 herinnert aan de ramp.
De bewoners
Tussendijken heeft circa 7.300 inwoners. Van de ruim 3.000 woningen is zo’n 60 procent sociale woningbouw. De wijk heeft een ongedwongen, vriendelijke sfeer. Ook eigenzinnige ondernemers hebben op de kop van de Mathenesserdijk, in het markante pand De Fabriek, hun plek in de wijk gevonden.
Voorzieningen
Op het Visserijplein staat wekelijks de markt die uit heel Delfshaven mensen trekt. Pier 80, een drukbezocht multifunctioneel wijkcentrum en de plek waar bewoners terecht kunnen voor allerlei vragen is ook op het Visserijplein te vinden. In de buurt van de Mathenesserweg is het eigentijds winkelen, met bijzondere winkels en galeries die zich hebben gevestigd tussen de Surinaamse buurtsuper en de Turkse groenteboer.
- definitieaantal inwoners
- 2013
- 7.132
- definitieaantal huishoudens
- 2013
- 3.621
- definitieaantal woningen
- 2013
- 3.335
- definitieaantal werkzame personen
- 2013
- 1.024
Aantal inwoners
Definitie:
aantal inwoners.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
Aantal huishoudens
Definitie: aantal huishoudens
Aantal woningen
Definitie: aantal woningen
Aantal werkzame personen
Definitie:
aantal werkzame personen
Contextindicatoren (type-2)
Functioneel gemengde (centrum)wijken
De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.
Compacte stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.
Groenere stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.
Groene buitenwijken
Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.
Oude dorpen en gouden randen
Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.
% personen van 65 jaar en ouder
Definitie:
percentage personen van 65 jaar en ouder.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% paar met kind(eren)
Definitie:
percentage paar met kind(eren).
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% huishoudinkomen laag
Definitie:
percentage huishoudinkomen laag. Laag inkomen betreft huishoudensinkomens in de onderste 40 procent van de inkomensverdeling van Nederland.
Bron: RIO (CBS); bewerking OBI. Peildatum 2011.
% bouwjaar tot 1945
Definitie:
percentage woningen met een bouwjaar tot 1945.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.
% meergezins met lift
Definitie:
percentage meergezinswoningen met lift.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.