Afrikaanderwijk
Vergelijk 2014 met
De Afrikaanderwijk ligt centraal in de voormalige deelgemeente Feijenoord. De wijk ligt ingebed tussen de Laan op Zuid, de Putselaan en de Maashaven, Rijnhaven en de Erasmuslijn.
Het Afrikaanderplein met de karakteristieke Afrikaandermarkt vormt het hart van de wijk. De ontsluiting van de wijk is de afgelopen jaren verbeterd met het doortrekken van de Brede Hilledijk naar de Laan op Zuid en de nieuwe verbinding van de Paul Krugerstraat met de Laan op Zuid.
Geschiedenis
De woonwijk is ontstaan toen rond 1900 de havens op Zuid werden gegraven. De Afrikaanderwijk ontleent zijn naam aan de straatnamen, die zijn gebaseerd op Zuid-Afrika en de leiders van de Afrikaners in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). De Afrikaanderwijk was een van de eerste multiculturele wijken van Nederland, waar een meerderheid van de bevolking een niet-Nederlandse achtergrond heeft. Het Afrikaanderplein was begin vorige eeuw de thuisbasis van voetbalclub Wilhelmina, dat later zou uitgroeien tot het hedendaagse Feyenoord. In de komende jaren wordt Afrikaanderwijk verrijkt met nieuwbouw woningen, een zwembad, basis- en middelbare school, sportaccommodaties en andere maatschappelijke voorzieningen.
Bevolking
De Afrikaanderwijk telt ruim 7.600 inwoners. Het grootste deel heeft een andere culturele achtergrond en het opleidings- en inkomensniveau is relatief laag. De wijk is jong en levendig en biedt daarom veel kansen voor de toekomst. Veel creatieve jongeren voelen zich aangetrokken tot deze wijk met veel potentie.
Voorzieningen
Het meest in het oog springend is het Afrikaanderplein waar elke woensdag en zaterdag de Afrikaandermarkt plaatsvindt. Dit is een van de grootste en kleurrijkste markten van Nederland. De winkels aan de Pretorialaan en de Paul Krugerstaat sluiten mooi aan op de markt. De Pretorialaanheeft de afgelopen jaren een facelift ondergaan en er zijn veel nieuwe ondernemers gekomen. Op het voormalige rangeerterrein wordt Huis op Zuid gebouwd, waar een zwembad, sportaccommodaties en maatschappelijke voorzieningen zijn te vinden.
- definitieaantal inwoners
- 2013
- 8.316
- definitieaantal huishoudens
- 2013
- 3.811
- definitieaantal woningen
- 2013
- 3.720
- definitieaantal werkzame personen
- 2013
- 1.171
Aantal inwoners
Definitie:
aantal inwoners.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
Aantal huishoudens
Definitie: aantal huishoudens
Aantal woningen
Definitie: aantal woningen
Aantal werkzame personen
Definitie:
aantal werkzame personen
Contextindicatoren (type-2)
Functioneel gemengde (centrum)wijken
De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.
Compacte stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.
Groenere stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.
Groene buitenwijken
Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.
Oude dorpen en gouden randen
Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.
% personen van 65 jaar en ouder
Definitie:
percentage personen van 65 jaar en ouder.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% paar met kind(eren)
Definitie:
percentage paar met kind(eren).
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% huishoudinkomen laag
Definitie:
percentage huishoudinkomen laag. Laag inkomen betreft huishoudensinkomens in de onderste 40 procent van de inkomensverdeling van Nederland.
Bron: RIO (CBS); bewerking OBI. Peildatum 2011.
% bouwjaar tot 1945
Definitie:
percentage woningen met een bouwjaar tot 1945.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.
% meergezins met lift
Definitie:
percentage meergezinswoningen met lift.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.