Katendrecht

Vergelijk 2014 met

Katendrecht is een schiereiland op Rotterdam-Zuid omringd door de Maashaven, Nieuwe Maas en de Rijnhaven. Aan de oostzijde is de wijk verbonden met Afrikaanderwijk. Het kent een unieke mix van historische panden en trendy nieuwbouw.

Katendrecht is een van de populairste wijken van Rotterdam en heeft de afgelopen jaren een enorme metamorfose ondergaan. Van een beruchte probleemwijk waar de meeste mensen liever niet kwamen is het nu een van de meest populaire en veilige wijken van Rotterdam. In februari 2012 werd Katendrecht via de Rijnhavenbrug verbonden met Wilhelminapier.

Historie

Katendrecht was ooit een pittoresk dorpje onder de rook van Rotterdam. Na het uitgraven van de Maashaven en Rijnhaven en de annexatie door Rotterdam veranderde het karakter echter aanzienlijk. ‘De Kaap’ werd al snel een beruchte wijk die bekend stond om veel drank, geweld en prostitutie. Vanaf het begin van deze eeuw kwam daar echter verandering in. Door vergaande sloop en nieuwbouw veranderde al snel het karakter van de wijk. Anno nu is Katendrecht hip, trendy.

Bewoners

De bevolkingssamenstelling van Katendrecht (ruim 6.000 inwoners) is uniek te noemen. Enerzijds wonen er nog veel ‘Kapenezen’ van het eerste uur. Anderzijds trok de wijk de afgelopen jaren honderden nieuwe bewoners aan, waaronder veel tweeverdieners en gezinnen met kinderen. Daarom loopt het inkomens- en opleidingsniveau sterk uiteen. Dit geldt overigens ook voor de culturele achtergronden van de bewoners.

Voorzieningen

Op de Kaap is altijd iets te doen. Zo is er het heringerichte Deliplein met haar gezellige terrasjes, theater Walhalla waar met grote regelmaat voorstellingen worden gegeven, een speeltuin, een basisschool en natuurlijk de statige ss Rotterdam die in 2010 aanmeerde aan het 3e Katendrechtsehoofd. Daarnaast ben je via de Rijnhavenbrug in een oogwenk op Wilhelminapier.

Aantal inwoners

Definitie:
aantal inwoners.

Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.

Aantal huishoudens

Definitie: aantal huishoudens

Aantal woningen

Definitie: aantal woningen

Aantal werkzame personen

Definitie:
aantal werkzame personen

Contextindicatoren (type-3)

Functioneel gemengde (centrum)wijken

De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.

Compacte stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.

Groenere stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.

Groene buitenwijken

Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.

Oude dorpen en gouden randen

Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.

definitie

% eenpersoons huishoudens

Definitie:
percentage eenpersoons huishoudens.

Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.


definitie

% bouwjaar tot 1945

Definitie:
percentage woningen met een bouwjaar tot 1945.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.


definitie

% meergezins zonder lift

Definitie:
percentage meergezinswoningen zonder lift.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.


definitie

% WOZ-waarde middel - 91.000 tot 188.000 euro

Definitie:
percentage WOZ-waarde middel – 91.000 tot 188.000 euro. Woningen met een WOZ waarde in de middelste 60 procent van Rotterdam.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.


definitie

% m2 objecten met woonfunctie

Definitie:
percentage m2 objecten met woonfunctie.

Bron: BAG; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.