Agniesebuurt
Vergelijk 2014 met
De Agniesebuurt ligt tegen het centrum van Rotterdam aan. Het historische, voormalige Hofpleinstation en Hofpleinlijn geven de wijk smoel. Het rijksmonument gaat dwars door de Agniesebuurt heen en haar Hofbogen bieden plek aan creatieve ondernemers. Ook het grote Technicon-complex en het Zomerhofkwartier dat nu ruimte biedt aan creatieve bedrijven, geven de Agniesebuurt zijn gezicht.
Blikvangers in de wijk zijn de rode puntdaken van Helipoort, ook wel ‘klein Volendam’ genoemd. Daarnaast is er nu de Luchtsingel, het winnende Stadsinitiatief van Rotterdam. In het straatbeeld bevinden zich veel jongeren door de aanwezigheid van grote onderwijsinstellingen onder andere gevestigd in het Technicon-complex.
Historie
Het gebied van de Agniesebuurt werd in 1880 bebouwd. Het terrein rond de Vijverhofstraat bleef tot in 1890 braak liggen. Dit kwam door de onzekerheid over de bouw van de spoorweg (Hofpleinlijn) naar Scheveningen. In de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de Agniesebuurt verwoest. Tijdens de wederopbouw kreeg het gebied de bestemming winkels, kantoren, bedrijven en bijzondere bebouwing. Hierdoor kreeg de Agniesebuurt onder andere het bedrijventerrein het Zomerhofkwartier. Inmiddels wordt de wijk meer vergroend.
De bewoners
In de Agniesebuurt wonen ruim 4.000 mensen. Hiermee is de wijk de kleinste van het gebied Noord. Qua bevolkingsopbouw is de buurt redelijk vergelijkbaar met de andere oude stadswijken rondom het Centrum. In Agniesebuurt wonen relatief veel jongeren, studenten en starters. Het aandeel alleenstaanden in deze wijk dan ook vrij hoog in vergelijking met de rest van Rotterdam.
Voorzieningen
In de Agniesebuurt zijn meerdere scholen gevestigd. Denk aan het indrukwekkende Technicon-complex. Ook het Hofpleintheater is hierin te vinden. Horeca en creatieve ondernemers zijn onder andere gevestigd in de Hofbogen en het Zomerhofkwartier (ZoHo). Nieuw ‘hart’ van de wijk is de Nieuwe Banier. Het voormalige drukkerijpand is omgedoopt tot wijkcentrum dat werd beheerd en geprogrammeerd door bewoners. Sinds 2019 is het wijkcentrum overgegaan in Huis van de Wijk De Banier.
- definitieaantal inwoners
- 2013
- 4.053
- definitieaantal huishoudens
- 2013
- 2.307
- definitieaantal woningen
- 2013
- 1.926
- definitieaantal werkzame personen
- 2013
- 2.871
Aantal inwoners
Definitie:
aantal inwoners.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
Aantal huishoudens
Definitie: aantal huishoudens
Aantal woningen
Definitie: aantal woningen
Aantal werkzame personen
Definitie:
aantal werkzame personen
Contextindicatoren (type-3)
Functioneel gemengde (centrum)wijken
De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.
Compacte stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.
Groenere stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.
Groene buitenwijken
Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.
Oude dorpen en gouden randen
Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.
% eenpersoons huishoudens
Definitie:
percentage eenpersoons huishoudens.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% bouwjaar tot 1945
Definitie:
percentage woningen met een bouwjaar tot 1945.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.
% meergezins zonder lift
Definitie:
percentage meergezinswoningen zonder lift.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.
% WOZ-waarde middel - 91.000 tot 188.000 euro
Definitie:
percentage WOZ-waarde middel – 91.000 tot 188.000 euro. Woningen met een WOZ waarde in de middelste 60 procent van Rotterdam.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.