Blijdorp/Blijdorpsepolder

Vergelijk 2014 met

Statige singels, rustige straten en het Vroesenpark. Niet voor niets is de wijk Blijdorp sinds 2014 aangewezen als beschermd stadsgezicht.
In Blijdorp is het goed recreëren in het Roel Langerakpark, het Vroesenpark en diergaarde Blijdorp. Een ander markant onderdeel van Blijdorp is de Blijdorpsepolder, waar de weinige inwoners over het algemeen op een woonboot wonen. Met de komst van de RandstadRail zijn het centrum van Rotterdam, maar nu ook Den Haag snel bereikbaar. Opstappen kan op het nieuwe ondergrondse station Blijdorp.

Historie

Blijdorp is tussen 1931 en 1940 aangelegd in de Blijdorpse polder, waar de wijk naar is vernoemd. De aanleg van Blijdorp werd mogelijk na het dempen van de Rotterdamse Schie. Bij het bombardement van 14 mei 1940 werd Blijdorp niet getroffen. Na het bombardement was de behoefte aan nieuwe huisvesting echter groot en kwamen in het Noorderkanaal bij de wijk een groot aantal woonboten te liggen die daar nog steeds aanwezig zijn.

De bewoners

Blijdorp telt samen met Blijdorpse Polder ruim 10.000 inwoners. De afgelopen jaren is de bevolking verjongd. De wijk heeft aantrekkingskracht op mensen tussen de 18 en 39 jaar. Veel jonge stellen kiezen ervoor een huis te kopen in Blijdorp. Het gemiddelde inkomen van de wijk is het hoogste in het gebied van Noord. De bewoners zijn initiatiefrijk, zo probeert een aantal bewoners zelfvoorzienend te leven. Ook is er een actieve bewonersvereniging.

Voorzieningen

In de zomer is het Vroesenpark favoriet bij de bewoners om te barbecueën en te zonnen. Sinds de opening in 1940 is diergaarde Blijdorp een flinke trekpleister in de wijk. Sportrecreanten kunnen hun energie kwijt in het Roel Langerakpark. Er is een vrij toegankelijke atletiekbaan, een discgolf court (frisbeesport) en een wandelpromenade naar de dierentuin toe. Aangrenzend is er de natuurspeeltuin de Speeldernis. Om het park zijn ook meerdere sportverenigingen gevestigd.

Aantal inwoners

Definitie:
aantal inwoners.

Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.

Aantal huishoudens

Definitie: aantal huishoudens

Aantal woningen

Definitie: aantal woningen

Aantal werkzame personen

Definitie:
aantal werkzame personen

Contextindicatoren (type-3)

Functioneel gemengde (centrum)wijken

De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.

Compacte stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.

Groenere stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.

Groene buitenwijken

Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.

Oude dorpen en gouden randen

Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.

definitie

% eenpersoons huishoudens

Definitie:
percentage eenpersoons huishoudens.

Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.


definitie

% bouwjaar tot 1945

Definitie:
percentage woningen met een bouwjaar tot 1945.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.


definitie

% meergezins zonder lift

Definitie:
percentage meergezinswoningen zonder lift.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.


definitie

% WOZ-waarde middel - 91.000 tot 188.000 euro

Definitie:
percentage WOZ-waarde middel – 91.000 tot 188.000 euro. Woningen met een WOZ waarde in de middelste 60 procent van Rotterdam.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.


definitie

% m2 objecten met woonfunctie

Definitie:
percentage m2 objecten met woonfunctie.

Bron: BAG; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.