Provenierswijk
Vergelijk 2014 met
Aan de noordzijde van het Centraal Station ligt de Provenierswijk. Een rustige, groene wijk met twee vooroorlogse singels. De Provenierswijk heeft een ideale ligging: dichtbij het centrum van de stad, tegen het nieuwe Rotterdam Centraal aan en zo ook dichtbij allerlei voorzieningen. De wijk is aantrekkelijk voor bezoekers. Zij weten de fijne eetgelegenheden en galeries in de wijk te vinden. De singels zijn onlangs in hun oude glorie hersteld en zijn extra opgesierd met meerdere kunstwerken. Je ervaart er een statige en rustieke 19e-eeuwse uitstraling.
h2(h4).Historie
De wijk is vernoemd naar het Proveniershuis, een voormalige opvang voor leprozen, dat in de zestiende eeuw stond op de plek van het huidige plantsoen van de Provenierssingel. In 1898 werd het Proveniershuis voor de aanleg van deze Provenierssingel afgebroken. De grond werd in 1870 bebouwd en wat voor die tijd gebruikelijk was opgedeeld in een westelijke ‘middenklasse’ gedeelte en een oostelijke ‘arbeiders’ gedeelte. De Spoorsingel vormt hierbij de scheiding.
Bewoners
In de Provenierswijk wonen ongeveer 4.700 mensen die verknocht zijn aan hun wijk. Als ze verhuizen doen ze dat van de ene naar de andere straat. Veel bewoners zijn ook huiseigenaar, met name ten westen van de Spoorsingel. De wijk kent een grote diversiteit aan culturele achtergronden en inkomens- en opleidingsniveaus. Er zijn actieve bewonersorganisaties, die ook bestaan uit werkgroepen van bewoners die zich bezig houden met thema’s als kunst in de buitenruimte.
Voorzieningen
Een uitgang van het nieuwe Rotterdam Centraal Station komt uit in de wijk. De fietstunnel van het station kreeg een opfrisbeurt en zorgt voor een snelle verbinding naar het centrum van Rotterdam. De Molenwaterweg is een kleine oase van leuke eettentjes. Het Zuster Hennekeplein vlakbij het Albeda College is opgeknapt en vergroend. Naast nieuwe bestrating zijn er ook nieuwe speeltoestellen en werden bomen en lichtmasten verplaatst. Ook is er een nieuw grasgazon en op verzoek van de bewoners is er een moestuin aangelegd. In de Jacob Loisbuurt bevindt zich Huis van de Wijk de Propeller.
- definitieaantal inwoners
- 2013
- 4.603
- definitieaantal huishoudens
- 2013
- 2.626
- definitieaantal woningen
- 2013
- 2.249
- definitieaantal werkzame personen
- 2013
- 1.119
Aantal inwoners
Definitie:
aantal inwoners.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
Aantal huishoudens
Definitie: aantal huishoudens
Aantal woningen
Definitie: aantal woningen
Aantal werkzame personen
Definitie:
aantal werkzame personen
Contextindicatoren (type-3)
Functioneel gemengde (centrum)wijken
De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.
Compacte stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.
Groenere stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.
Groene buitenwijken
Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.
Oude dorpen en gouden randen
Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.
% eenpersoons huishoudens
Definitie:
percentage eenpersoons huishoudens.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% bouwjaar tot 1945
Definitie:
percentage woningen met een bouwjaar tot 1945.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.
% meergezins zonder lift
Definitie:
percentage meergezinswoningen zonder lift.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.
% WOZ-waarde middel - 91.000 tot 188.000 euro
Definitie:
percentage WOZ-waarde middel – 91.000 tot 188.000 euro. Woningen met een WOZ waarde in de middelste 60 procent van Rotterdam.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.