Prinsenland
Vergelijk 2014 met
Prinsenland en ‘s-Gravenland worden vaak als eenheid gezien en bestaat uit de delen oud-Prinsenland, de Dosiobuurt, de Prinsenparkbuurt, de Ringvaartplasbuurt en het ‘s-Gravenweggebied.
De beide wijken bestaan uit meer dan 8.000 woningen en ruim 18.000 inwoners. Elke buurt heeft zijn eigen karakter. ‘s-Gravenland heeft veel laagbouw en eengezinswoningen, Prinsenland wat meer hoogbouw en appartementen. Maar overwegend is de aanblik Prinsenland en ‘s-Gravenland weids, groen en vriendelijk.
De bewoners
In Prinsenland en ‘s-Gravenland wonen veel gezinnen. Vooral in het zuidelijke ‘s-Gravenland wonen veel kinderen; in Prinsenland wonen relatief wat meer ouderen. Prinsenlanders zijn vaak tevreden over hun woning en het wonen in deze tuinstad. Aan de buitenruimte is veel aandacht besteed.
De wijk telt diverse verenigingen en bewonersverenigingen op buurt en straatniveau. Net buiten de wijk zijn enkele sportaccommodaties gelegen met verenigingen voor voetbal, hockey, korfbal en tennis. In Huis van de Wijk Prinsenhof worden activiteiten georganiseerd voor de bewoners.
Voorzieningen
In de wijk zijn verschillende typen scholen voor de basisvorming: een rooms-katholieke Montessorischool, een vrije school, een protestants-christelijke basisschool en een openbare school. Midden in de wijk ligt een grote plas, de Ringvaartplas. In het Prinsenpark kunnen jonge kinderen zich vermaken in avonturenspeeltuin Pietje Bell. Voor jongeren is er een skatepark en het Cruyff Court. Aan de andere kant van de snelweg ligt het Kralingse Bos dat binnen een paar minuten fietsen is te bereiken. Er is een winkelcentrum aan het Mia van IJperenplein.
- definitieaantal inwoners
- 2013
- 9.964
- definitieaantal huishoudens
- 2013
- 5.147
- definitieaantal woningen
- 2013
- 5.163
- definitieaantal werkzame personen
- 2013
- 2.390
Aantal inwoners
Definitie:
aantal inwoners.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
Aantal huishoudens
Definitie: aantal huishoudens
Aantal woningen
Definitie: aantal woningen
Aantal werkzame personen
Definitie:
aantal werkzame personen
Contextindicatoren (type-4)
Functioneel gemengde (centrum)wijken
De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.
Compacte stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.
Groenere stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.
Groene buitenwijken
Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.
Oude dorpen en gouden randen
Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.
% personen van 65 jaar en ouder
Definitie:
percentage personen van 65 jaar en ouder.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% paar met kind(eren)
Definitie:
percentage paar met kind(eren).
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% huishoudinkomen midden
Definitie:
percentage huishoudinkomen midden. Midden inkomen betreft huishoudensinkomens in de middelste 40 procent van de inkomensverdeling van Nederland.
Bron: RIO (CBS); bewerking OBI. Peildatum 2012.
% koopwoning
Definitie:
percentage koopwoningen.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.
% eengezinswoning
Definitie:
percentage eengezinswoning.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.