Foto: Frans de Wit
Stadsdriehoek
Vergelijk 2014 met
De Stadsdriehoek ligt in het stadshart van Rotterdam. Samen met wijk Cool deelt Stadsdriehoek het winkelcentrum, waarin de Beurstraverse (of ‘koopgoot’) een prominente rol speelt. Het winkelcentrum kent een groot aanbod aan diverse winkels waar zeven dagen per week bezoekers terecht kunnen.
Het moderne centrum van Rotterdam is gebouwd op de kale vlakte die achterbleef na het verwoestende bombardement op de historische binnenstad in mei 1940. Ruim een kwart van de huidige woningvoorraad in Stadsdriehoek dateert van de wederopbouwperiode. Er is het afgelopen decennium ook veel nieuwbouw gerealiseerd. Inmiddels is ruim 30 procent van de woningen in de Stadsdriehoek van na 2000. Enkele delen van Stadsdriehoek hebben een metamorfose ondergaan, zoals de herinrichting van het Grotekerkplein en de Binnenrotte. Met de Markthal op de Binnenrotte heeft Rotterdam er een iconisch gebouw bij gekregen.
Stadsdriehoek: De Meent en de Pannekoekstraat
De Meent en de Pannekoekstraat in Stadsdriehoek zijn straten met allerlei verschillende soorten winkels, cafés en restaurantjes. Zowel het winkelaanbod, als de horeca en de markt op de Binnenrotte bieden veel werkgelegenheid en hebben aantrekkingskracht op mensen uit de hele stad en randgemeenten.
De Oude Haven in Stadsdriehoek
De Oude Haven is een unieke plek in het centrum door haar ligging en haar mix aan horecagelegenheden en woningen. De Oude Haven heeft als eerste uitgaansgebied in Nederland het Keurmerk Veilig Uitgaan (KVU) gekregen.
Bewoners
Stadsdriehoek telt ruim 19.000 inwoners, voornamelijk alleenstaanden en paren zonder kinderen. Er wonen ook relatief veel studenten. Verder werken er ongeveer 31.000 mensen in de Stadsdriehoek.
- definitieaantal inwoners
- 2013
- 13.535
- definitieaantal huishoudens
- 2013
- 9.100
- definitieaantal woningen
- 2013
- 8.284
- definitieaantal werkzame personen
- 2013
- 26.732
Aantal inwoners
Definitie:
aantal inwoners.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
Aantal huishoudens
Definitie: aantal huishoudens
Aantal woningen
Definitie: aantal woningen
Aantal werkzame personen
Definitie:
aantal werkzame personen
Contextindicatoren (type-1)
Functioneel gemengde (centrum)wijken
De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.
Compacte stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.
Groenere stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.
Groene buitenwijken
Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.
Oude dorpen en gouden randen
Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.
% personen tot 15 jaar
Definitie:
percentage personen tot 15 jaar.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% eenpersoons huishoudens
Definitie:
percentage eenpersoons huishoudens.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
% huishoudinkomen hoog
Definitie:
percentage huishoudinkomen hoog. Hoog inkomen betreft huishoudensinkomens in de bovenste 20 procent van de inkomensverdeling van Nederland.
Bron: RIO (CBS); bewerking OBI. Peildatum 2013.
% meergezins met lift
Definitie:
percentage meergezinswoningen met lift.
Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI). Peildatum 1-1-2013.