Wielewaal

Vergelijk 2018 met 2016 of 2014

De Wielewaal is een kleine wijk gelegen naast de wijk Oud-Charlois. De Wielewaal ligt tussen de Kromme Zandweg in het noorden, de Schulpweg in het westen, de Korperweg in het zuiden en de Groene Kruisweg in het oosten. Ook ligt de wijk aan de rand van het Zuiderpark.

Historie De Wielewaal

Wielewaal ontleent zijn naam aan de nabijgelegen plassen ‘Wiel’ (ten zuiden van de wijk) en ‘Waal’ (ten noorden). De Wielewaal is gebouwd in 1949 om snel huisvesting te kunnen bieden aan gezinnen die door de woningnood na de Tweede Wereldoorlog geen woonruimte konden vinden. Deze semi-permanente woningen waren oorspronkelijk bedoeld om slechts 25 jaar te blijven staan. De woningen voldoen nu niet meer aan hedendaagse eisen en veel woningen verkeren in een slechte staat. Met het project ‘De Nieuwe Wielewaal’ werken bewoners, gemeente en woningcorporatie Woonstad Rotterdam aan de vernieuwing van de wijk. De vernieuwing van De Wielewaal is gericht op het tot stand brengen van een duurzame woonwijk. De uitstraling van de wijk wordt: groen, rustig en geborgen. Dit gebeurt in verschillende fases tot 2027. Het eindresultaat is dat de hele wijk weer voldoet aan de groeiende vraag naar geschikte woningen. De ontwikkelingen hebben grote impact op de huidige bewoners.

De bewoners van De Wielewaal

Ondanks de kleine woningen is De Wielewaal een geliefde woonwijk en menig bewoner woont er dan ook al vele jaren. Omdat de bevolkingsopbouw van de wijk uit relatief veel ouderen bestaat, wordt de herontwikkeling van de wijk in fasen uitgevoerd. Hiermee wordt getracht om het aantal verhuisbewegingen te minimaliseren en bovendien de huidige bewoners de kans te geven in De Wielewaal te kunnen blijven wonen. De bewoners hebben zich altijd sterk gemaakt voor het behoud van hun rustige wijk.

De voorzieningen in De Wielewaal

Voor de meeste voorzieningen moeten bewoners de wijk uit. ASVZ Wielewaal heeft een kleine buurtsuper en ook in het restaurant zijn wijkbewoners van harte welkom. In de wijk zijn geen onderwijsinstellingen en gezondheidsvoorzieningen. In de omgeving van de Wielewaal bevinden zich wel een aantal voorzieningen die heel Charlois bedienen: het Zuiderpark, Sporthal Wielewaal en Kinderboerderij De Molenwei liggen als het ware om de hoek. Het eindpunt van tramlijn 2 ligt bij de entree van de wijk.

  • definitieaantal inwoners
    2017
    533
    2015
    929
    2013
    907
  • definitieaantal huishoudens
    2017
    293
    2015
    534
    2013
    529
  • definitieaantal woningen
    2017
    544
    2015
    544
    2013
    544
  • definitieaantal arbeidsplaatsen
    2017
    31
    2015
    31
    2013
    28

Aantal inwoners

Definitie:
aantal inwoners dat staat ingeschreven in het bevolkingsregister van de Gemeente Rotterdam.

Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildata 1-1-2017, 1-1-2015 en 1-1-2013.

Aantal huishoudens

Definitie:
een huishouden bestaat uit een of meer personen die een woonruimte bewonen en zelf in hun dagelijks onderhoud voorzien, dus exclusief huishoudens wonend in een instelling (institutionele huishoudens).

Bron: Bedrijvenregister Zuid-Holland; bewerking OBI.
Peildata 1-1-2017, 1-1-2015 en 1-1-2013.

Aantal woningen

Definitie:
aantal verblijfsobjecten met tenminste een woonfunctie en eventueel een of meer andere gebruiksfuncties (bijvoorbeeld winkel of kantoor). Weergegeven is het aantal zelfstandige woningen, dus uitgezonderd wooneenheden met gemeenschappelijke voorzieningen, zoals studentenunits of zorgunits.

Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildata 1-1-2017, 1-1-2015 en 1-1-2013.

Aantal arbeidsplaatsen

Definitie:
werkzame personen zijn alle personen die betaald werk verrichten, ongeacht het aantal uren dat men werkt. Het hier getoonde betreft het aantal personen dat werkzaam is in het getoonde gebied, ongeacht hun woonplaats; men kan dus buiten het getoonde gebied wonen.

Bron: Bedrijvenregister Zuid-Holland; bewerking OBI.
Peildata 1-1-2017, 1-1-2015 en 1-1-2013.

Aantal inwoners

Definitie:
aantal inwoners.

Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.

Aantal huishoudens

Definitie: aantal huishoudens

Aantal woningen

Definitie: aantal woningen

Aantal werkzame personen

Definitie:
aantal werkzame personen

Contextindicatoren (type-4)

Functioneel gemengde (centrum)wijken

De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.

Compacte stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.

Groenere stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.

Groene buitenwijken

Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.

Oude dorpen en gouden randen

Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.

definitie

% personen van 65 jaar en ouder

Definitie:
aantal inwoners in de leeftijdsklasse 65 jaar en ouder.

Bron: Gemeentelijke Basisadministratie (GBA); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2017.


definitie

% paar met kind(eren)

Definitie:
huishouden bestaande uit twee personen en een of meer kinderen, die gezamenlijk een huishouding voeren.

Bron: Gemeentelijke Basisadministratie (GBA); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2017.


definitie

% huishoudinkomen midden

Definitie:
gestandaardiseerd huishoudinkomen is het besteedbaar inkomen, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden, zodat een vergelijkbaar welvaartsniveau wordt weergegeven, ongeacht grootte en samenstelling van het huishouden. Zo worden inkomensniveaus van bijvoorbeeld alleenstaanden en gezinnen beter vergelijkbaar. Aan de hand van de landelijke verdeling van huishoudensinkomens worden lage, midden en hoge inkomensgroepen afgebakend. Daarbij wordt de middelste 40 van de landelijke inkomensverdeling als de groep ‘middeninkomens’ beschouwd.

Bron: Regionaal Inkomensonderzoek (RIO;CBS); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2015. Inkomens over belastingjaar 2014.


definitie

% koopwoning

Definitie:
koopwoningen zijn woningen in eigendom van particulieren ten behoeve van bewoning door henzelf, ook wel bekend als ‘eigenaar-bewoners’.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildatum 1-1-2017.


definitie

% eengezinswoning

Definitie:
woning met tenminste één door de toegangsdeur ontsloten vertrek op de begane grond of beletage, beide zonder opbouw van andere objecten.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildatum 1-1-2017.


definitie

% m2 objecten met woonfunctie

Definitie:
percentage van de totale oppervlakte (in vierkante meters) van gebouwde objecten in de wijk dat bestemd is voor de functie wonen.

Bron: Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand; bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2017.