Zuidplein

Vergelijk 2024 met 2022, 2020, 2018, 2016 of 2014

De wijk Zuidplein is het hart van Rotterdam-Zuid. In en rond de wijk zijn tal van voorzieningen, die ook bezoekers van buiten Charlois en Rotterdam trekken, zoals het Zwemcentrum Rotterdam, Theater Zuidplein, Ahoy en Winkelcentrum Zuidplein.

Het bus- en metrostation is een belangrijke entree van de stad en bedient met een groot aantal buslijnen het achterland.
Onder de noemer Hart van Zuid krijgt het Zuidpleingebied in twintig jaar een enorme kwaliteitsimpuls. Het moet een centrumgebied worden waar het aantrekkelijk is om wonen, werken, ondernemen en ontspannen, met restaurants, winkels, festivals, evenementen en sportieve voorzieningen.

Historie Zuidplein

In de oorlogsjaren wordt het braakliggend stuk grond bij de Nieuwe Kerk Charlois, aan de oostkant van Carnisse, gebruikt voor de bouw van Het Brabantse Dorp. noodwoningen voor door het bombardement dakloos geworden Rotterdammers. Halverwege de jaren ’50 wordt gestart met de aanleg van de Strevelsweg en de bouw van het Ikazia Ziekenhuis, metro, zwembad en winkelcentrum.

De bewoners van Zuidplein

Met alle drukte die de vele voorzieningen met zich meebrengen, zou men soms bijna vergeten dat er in deze wijk ook nog mensen wonen. De bijna 1.400 bewoners wonen voor het merendeel in mooie koop- en huurappartementen met prachtig uitzicht over Zuid, de stad of het Zuiderpark. In deze hoogbouwwoningen wonen relatief meer eenpersoonshuishoudens en minder gezinnen met kinderen in vergelijking met Rotterdam.

De voorzieningen in Zuidplein

De voorzieningen in het Zuidpleingebied zijn vooral regionaal. Winkelcentrum Zuidplein is het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Het trekt meer dan 12 miljoen bezoekers per jaar. Wat betreft sport- en tentoonstellingscomplex Ahoy kan men zelfs spreken van een voorziening die een landelijke uitstraling heeft.

  • definitieAantal inwoners
    2023
    1.365
    2021
    1.302
    2019
    1.271
    2017
    1.224
    2015
    1.207
    2013
    1.168
  • definitieaantal huishoudens
    2023
    807
    2021
    767
    2019
    769
    2017
    755
    2015
    772
    2013
    748
  • definitieaantal woningen
    2023
    759
    2021
    759
    2019
    753
    2017
    754
    2015
    754
    2013
    754
  • definitieaantal arbeidsplaatsen
    2023
    3.110
    2021
    3.462
    2019
    3.468
    2017
    3.338
    2015
    3.275
    2013
    3.198

Aantal inwoners

Definitie:
aantal inwoners dat staat ingeschreven in het bevolkingsregister van de Gemeente Rotterdam.

Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.

Aantal huishoudens

Definitie:
een huishouden bestaat uit een of meer personen die een woonruimte bewonen en zelf in hun dagelijks onderhoud voorzien, dus exclusief huishoudens wonend in een instelling (institutionele huishoudens).

Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.

Aantal woningen

Definitie:
Aantal verblijfsobjecten met tenminste een woonfunctie en eventueel een of meer andere gebruiksfuncties (bijvoorbeeld winkel of kantoor). Weergegeven is het aantal zelfstandige woningen, dus uitgezonderd wooneenheden met gemeenschappelijke voorzieningen, zoals studentenunits of zorgunits.

Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.

Aantal arbeidsplaatsen

Definitie:
werkzame personen zijn alle personen die betaald werk verrichten, ongeacht het aantal uren dat men werkt. Het hier getoonde betreft het aantal personen dat werkzaam is in het getoonde gebied, ongeacht hun woonplaats; men kan dus buiten het getoonde gebied wonen.

Bron: Bedrijvenregister Zuid-Holland; bewerking OBI.
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.

Aantal inwoners

Definitie:
aantal inwoners.

Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.

Aantal huishoudens

Definitie: aantal huishoudens

Aantal woningen

Definitie: aantal woningen

Aantal werkzame personen

Definitie:
aantal werkzame personen

Contextindicatoren (type-1)

Functioneel gemengde (centrum)wijken

De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.

Compacte stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.

Groenere stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.

Groene buitenwijken

Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.

Oude dorpen en gouden randen

Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.

definitie

Tot 15 jaar

Definitie:
aantal inwoners in de leeftijdsklasse 0 tot 15 jaar.

Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2023.


definitie

Eenpersoons huishouden

Definitie:
huishouden bestaande uit een persoon.

Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2023.


definitie

Hoogste 20 procent van inkomensverdeling NL

Definitie:
gestandaardiseerd huishoudinkomen is het besteedbaar inkomen, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden, zodat een vergelijkbaar welvaartsniveau wordt weergegeven, ongeacht grootte en samenstelling van het huishouden. Zo worden inkomensniveaus van bijvoorbeeld alleenstaanden en gezinnen beter vergelijkbaar. Aan de hand van de landelijke verdeling van huishoudensinkomens worden lage, midden en hoge inkomensgroepen afgebakend. Daarbij wordt de hoogste 20 van de landelijke inkomensverdeling als de groep ‘hoge inkomens’ beschouwd.

Bron: SSB (CBS); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2022. Inkomens over belastingjaar 2021.


definitie

Appartement met lift

Definitie:
woning die tesamen met andere woningen gelegen is in een bouwkundige eenheid en waarvan de toegangsdeur bereikbaar is via een gemeenschappelijke lift.

Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildatum 1-1-2023.


definitie

Balans inwoners-arbeidsplaatsen

Definitie:
percentage personen die in de wijk werken (werkenden) ten opzichte van het totaal van werkenden en inwoners in de wijk. Het aantal werkenden betreft personen die werkzaam zijn in het getoonde gebied (aantal arbeidsplaatsen); deze personen kunnen elders woonachtig zijn.

Bron: BRP (inwoners) en BRZ (werkenden); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2022.