Het Liskwartier is een wijk met lanen en singels. Deze lopen veelal in bochten omdat ze de loop van de vroegere sloten volgen. Door de Hofbogen wordt het Liskwartier gescheiden met de wijk Bergpolder. In het Liskwartier kunnen kinderen veilig en prettig opgroeien. Het is een van de Rotterdamse kindvriendelijke wijken. Opvallend in de wijk zijn de levensloopbestendige woningen van Humanitas aan de Bergweg. Hier willen ouderen graag wonen vanwege de goede voorzieningen. Wijkbewoners maken hier ook gebruik van. Midden in de wijk ligt op de hoek van de Bergsingel en de Bergselaan de karakteristieke Bergsingelkerk.
Historie
De grond van het Liskwartier behoorde voor 1903 nog toe aan Hillegersberg. Daarna werden de grenzen aangepast en mocht de stad Rotterdam gaan bouwen. In 1906 zijn de Bergselaan, Rodenrijselaan en de Schiebroekselaan aangelegd. In 1913 werd de Bergsingelkerk gebouwd, inmiddels een gemeentelijk monument. In 1940 was de wijk klaar en kreeg de naam Liskwartier, van het Lischwater, waarvan nu nog slechts een vijver over is bij het Lisplein.
Bewoners
Het Liskwartier is een hechte wijk met ongeveer 7.700 bewoners. Zij verschillen weinig van elkaar in inkomen en opleidingsniveau. Een groep actieve bewoners organiseert activiteiten in de wijk voor kinderen: de Liskids. Samen met buurwijk Bergpolder is er een actieve bewonersorganisatie.
Voorzieningen
In het Liskwartier zijn weinig openbare groenvoorzieningen. Wel zijn er lanen en singels met volgroeide bomen. Bewoners namen het initiatief om een pluktuin te realiseren aan de Bergselaan. In een historisch pand, een voormalig badhuis – tussen de twee scholen in de Delfgaauwstraat – zit al een geruime tijd een boksschool. In een oude bakkersfabriek zit Depot Noord gevestigd. Hier worden door creatieve ondernemers ruimtes verhuurd en ook catering behoort tot de mogelijkheden.
- definitieAantal inwoners
- 2023
- 7.640
- 2021
- 7.693
- 2019
- 7.597
- 2017
- 7.621
- 2015
- 7.570
- 2013
- 7.500
- definitieaantal huishoudens
- 2023
- 3.965
- 2021
- 3.866
- 2019
- 3.791
- 2017
- 3.791
- 2015
- 3.919
- 2013
- 3.919
- definitieaantal woningen
- 2023
- 3.701
- 2021
- 3.690
- 2019
- 3.683
- 2017
- 3.639
- 2015
- 3.647
- 2013
- 3.651
- definitieaantal arbeidsplaatsen
- 2023
- 2.225
- 2021
- 2.266
- 2019
- 2.252
- 2017
- 2.098
- 2015
- 1.943
- 2013
- 1.662
Aantal inwoners
Definitie:
aantal inwoners dat staat ingeschreven in het bevolkingsregister van de Gemeente Rotterdam.
Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.
Aantal huishoudens
Definitie:
een huishouden bestaat uit een of meer personen die een woonruimte bewonen en zelf in hun dagelijks onderhoud voorzien, dus exclusief huishoudens wonend in een instelling (institutionele huishoudens).
Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.
Aantal woningen
Definitie:
Aantal verblijfsobjecten met tenminste een woonfunctie en eventueel een of meer andere gebruiksfuncties (bijvoorbeeld winkel of kantoor). Weergegeven is het aantal zelfstandige woningen, dus uitgezonderd wooneenheden met gemeenschappelijke voorzieningen, zoals studentenunits of zorgunits.
Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.
Aantal arbeidsplaatsen
Definitie:
werkzame personen zijn alle personen die betaald werk verrichten, ongeacht het aantal uren dat men werkt. Het hier getoonde betreft het aantal personen dat werkzaam is in het getoonde gebied, ongeacht hun woonplaats; men kan dus buiten het getoonde gebied wonen.
Bron: Bedrijvenregister Zuid-Holland; bewerking OBI.
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.
Aantal inwoners
Definitie:
aantal inwoners.
Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.
Aantal huishoudens
Definitie: aantal huishoudens
Aantal woningen
Definitie: aantal woningen
Aantal werkzame personen
Definitie:
aantal werkzame personen
Contextindicatoren (type-3)
Functioneel gemengde (centrum)wijken
De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.
Compacte stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.
Groenere stadswijken
Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.
Groene buitenwijken
Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.
Oude dorpen en gouden randen
Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.
Eenpersoons huishouden
Definitie:
huishouden bestaande uit een persoon.
Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2023.
Tot 1945
Definitie:
woningen met een bouwjaar in de periode tot 1945.
Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildatum 1-1-2023.
Appartement zonder lift
Definitie:
woning die tesamen met andere woningen gelegen is in een bouwkundige eenheid zonder ontsluiting door middel van een lift.
Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildatum 1-1-2023.
Midden - 209 tot 393.000 euro
Definitie:
woningen met een WOZ-waarde (waardepeildatum 1-1-2022) in de middelste 60 procent van de totale Rotterdamse voorraad. De hierbij horende ondergrens is 209.000 euro en bovengrens is 393.000 euro.
Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildatum 1-1-2023.