Zevenkamp

Vergelijk 2024 met 2022, 2020, 2018, 2016 of 2014

Zevenkamp ligt aan de noordoostelijke rand van Rotterdam, tussen de wijken Ommoord en Nesselande. Zevenkamp is een wijk met uitstekende voorzieningen, een gevarieerd woningaanbod en recreatiemogelijkheden in een groene omgeving.

De bewoners

Er wonen ongeveer 16.000 mensen in Zevenkamp, waaronder relatief veel gezinnen met kinderen. Zevenkamp wordt dan ook getypeerd als kindvriendelijke wijk, waar de belangen van kinderen voorop staan. Zevenkamp kent ook verschillende actieve bewonersgroepen, zoals Wollefoppengroen en Co, Centraal Wonen Zevenkamp, Vestia bewonerscommissie Zevenkamp en bewonersvereniging Carry van Bruggen. De wijk kent een gevarieerd verenigingsleven. Er zijn verenigingen op het gebied van kunst en cultuur. Ook zijn er sportverenigingen voor voetbal en vechtsport.

Voorzieningen

In het hart van de wijk ligt een winkelcentrum en een zwembad. Een kleinere winkelstrip ligt aan de westzijde. Een volkstuinencomplex, een grote speeltuin (Taka Tuka Land) en sportterreinen bieden ruime recreatieve mogelijkheden. Aan de noordzijde ligt het Wollefoppenpark en daarachter de Zevenhuizerplas, de Rottemeren en het Bergse Bos. Drie metrostations garanderen een snelle verbinding met de rest van Rotterdam.

  • definitieAantal inwoners
    2023
    15.960
    2021
    15.989
    2019
    16.083
    2017
    16.097
    2015
    16.096
    2013
    16.305
  • definitieaantal huishoudens
    2023
    7.265
    2021
    7.217
    2019
    7.214
    2017
    7.214
    2015
    7.370
    2013
    7.300
  • definitieaantal woningen
    2023
    7.022
    2021
    7.021
    2019
    7.018
    2017
    7.018
    2015
    7.018
    2013
    7.128
  • definitieaantal arbeidsplaatsen
    2023
    4.177
    2021
    4.314
    2019
    4.292
    2017
    4.930
    2015
    5.054
    2013
    4.760

Aantal inwoners

Definitie:
aantal inwoners dat staat ingeschreven in het bevolkingsregister van de Gemeente Rotterdam.

Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.

Aantal huishoudens

Definitie:
een huishouden bestaat uit een of meer personen die een woonruimte bewonen en zelf in hun dagelijks onderhoud voorzien, dus exclusief huishoudens wonend in een instelling (institutionele huishoudens).

Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.

Aantal woningen

Definitie:
Aantal verblijfsobjecten met tenminste een woonfunctie en eventueel een of meer andere gebruiksfuncties (bijvoorbeeld winkel of kantoor). Weergegeven is het aantal zelfstandige woningen, dus uitgezonderd wooneenheden met gemeenschappelijke voorzieningen, zoals studentenunits of zorgunits.

Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.

Aantal arbeidsplaatsen

Definitie:
werkzame personen zijn alle personen die betaald werk verrichten, ongeacht het aantal uren dat men werkt. Het hier getoonde betreft het aantal personen dat werkzaam is in het getoonde gebied, ongeacht hun woonplaats; men kan dus buiten het getoonde gebied wonen.

Bron: Bedrijvenregister Zuid-Holland; bewerking OBI.
Peildata 1 januari van het genoemde jaar.

Aantal inwoners

Definitie:
aantal inwoners.

Bron: GBA; bewerking OBI. Peildatum 1-1-2013.

Aantal huishoudens

Definitie: aantal huishoudens

Aantal woningen

Definitie: aantal woningen

Aantal werkzame personen

Definitie:
aantal werkzame personen

Contextindicatoren (type-4)

Functioneel gemengde (centrum)wijken

De functioneel gemengde wijken kenmerken zich met name door het grote aantal werkzame personen dat in de daar gevestigde bedrijven en instellingen werkt in verhouding tot het aantal mensen dat in deze wijken woont. Naast de werkzame personen komen er ook veel bezoekers naar de winkels en culturele voorzieningen in deze wijken. Het aandeel van de bebouwde omgeving met de functie werken of voorzieningen ligt er dan ook erg hoog. De mensen in deze wijken wonen relatief veel in appartementen en flats en relatief vaak met een korte woonduur, mede door het hoge aandeel studerenden. Er wonen weinig gezinnen met kinderen. De rode en blauwe leefstijl is de meest voorkomende.

Compacte stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De bebouwing in deze wijken staat in een hoge dichtheid. Er staan relatief veel woningen met een lage WOZ-waarde, veel meergezinswoningen (gestapelde bouw zonder lift), veel huurwoningen en dan vooral ook een relatief groot aandeel particuliere huurwoningen, en veel kleine woningen. Er wonen relatief veel nieuwe Nederlanders (bewoners met een niet-westerse afkomst, eerste generatie met een verblijfsduur van minder dan 1 jaar in Nederland) en weinig ouderen. De meeste huishoudens hebben een laag inkomen, de hoge inkomensgroep komt slechts in bescheiden mate voor. De gele en groene leefstijl zijn de meest voorkomende.

Groenere stadswijken

Deze wijken zijn gelegen binnen de 'ruit' van snelwegen in Rotterdam. De woningdichtheid is er ook hoog, maar wat lager dan in de stadswijken A, en het aandeel koopwoningen is er gemiddeld genomen wat hoger. Veel woningen zijn ook van voor 1945, vaak gestapelde bouw zonder lift. De WOZ-waarde is er hoger dan in de stadswijken A. Er wonen wat vaker studenten en de midden en hoge inkomens komen er wat vaker voor dan in stadswijken A. De rode en gele leefstijl zijn er de meest voorkomende.

Groene buitenwijken

Deze wijken liggen buiten de 'ruit' van snelwegen of zijn naoorlogse uitbreidingswijken. De woningdichtheid is hier gemiddeld genomen lager dan in de stadswijken. Er staan relatief veel eengezinswoningen, de WOZ-waarde bevindt zich vaak in de middenklasse, en er is een redelijke mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. Gezinnen met kinderen komen er vaak voor, waaronder ook wat vaker eenoudergezinnen. Daarnaast is het aandeel ouderen er ook wat vaker oververtegenwoordigd. De gele en groene leefstijl is er het sterkst vertegenwoordigd.

Oude dorpen en gouden randen

Deze wijken zijn een mix van de nieuwste uitbreidingswijken, wijken ?op stand? en ?oude dorpen?. De woningdichtheid is er het laagst, het aandeel koopwoningen, eengezinswoningen en duurdere woningen het hoogst. Er wonen voornamelijk autochtonen, midden en hoge inkomens en gezinnen met kinderen. De blauwe leefstijl is in de meeste wijken relatief sterk vertegenwoordigd, maar ook de gele en groene leefstijl.

definitie

65 jaar en ouder

Definitie:
aantal inwoners in de leeftijdsklasse 65 jaar en ouder.

Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2023.


definitie

Paar met kind(eren)

Definitie:
huishouden bestaande uit twee personen en een of meer kinderen, die gezamenlijk een huishouding voeren.

Bron: Basisregistratie Personen (BRP); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2023.


definitie

Middelste 40 procent van inkomensverdeling NL

Definitie:
gestandaardiseerd huishoudinkomen is het besteedbaar inkomen, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden, zodat een vergelijkbaar welvaartsniveau wordt weergegeven, ongeacht grootte en samenstelling van het huishouden. Zo worden inkomensniveaus van bijvoorbeeld alleenstaanden en gezinnen beter vergelijkbaar. Aan de hand van de landelijke verdeling van huishoudensinkomens worden lage, midden en hoge inkomensgroepen afgebakend. Daarbij wordt de middelste 40 procent van de landelijke inkomensverdeling als de groep ‘middeninkomens’ beschouwd.

Bron: SSB (CBS); bewerking OBI.
Peildatum 1-1-2022. Inkomens over belastingjaar 2021.


definitie

Koopwoning

Definitie:
koopwoningen zijn woningen in eigendom van particulieren ten behoeve van bewoning door henzelf, ook wel bekend als ‘eigenaar-bewoners’.

Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildatum 1-1-2023.


definitie

Eengezinswoning

Definitie:
woning met tenminste één door de toegangsdeur ontsloten vertrek op de begane grond of beletage, beide zonder opbouw van andere objecten.

Woningen-Bevolking Onderzoeksbestand (OBI).
Peildatum 1-1-2023.


definitie

M2 woon-functie

Definitie:
percentage van de totale oppervlakte (in vierkante meters) van gebouwde objecten in de wijk dat bestemd is voor de functie wonen.

Bron: Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).
Peildatum 1-1-2023.